Omgeving

Mechelen en haar buurtschappen

Mechelen is een dorpje dat in de vroege Middeleeuwen is ontstaan als nederzetting rond een landgoed van de graven van Limburg op de plaats waar de Mechelbeek in de snel stromende Geul vloeit. De plaatsnaam is destijds waarschijnlijk door immigranten meegebracht uit de omgeving van het Belgische Malonne bij Namen, komt oorspronkelijk van het Germaanse woord Magalunas (het machtige) en wordt voor het eerst vermeld in een akte uit 1133 als Mechiuns.

Het mooiste compliment voor Mechelen is, is dat het door de jaren heen zichzelf is gebleven; een dorp met sfeer, traditie en karakter, middenin het Zuid-Limburgse Heuvelland. Hier is de schoonheid van de Geulvallei nog niet aangetast door teveel toerisme.


In Mechelen zijn  meerdere gezellige  Limburgse kroegen  en  restaurants. Ook is er een supermarkt en bakker.

Kleeberg

Kleeberg (Limburgs: Kleeberg) is een buurtschap ten zuidoosten van Mechelen in de gemeente Gulpen-Wittem in de Nederlandse provincie Limburg. De buurtschap bestaat uit verspreide bebouwing aan de Kleebergerweg van Mechelen naar Helle. Kleeberg ligt op de helling van de gelijknamige heuvel.
In Kleeberg staan verschillende vakwerkboerderijen en huizen. In een holle weg staat een memoriekruis van blauwe hardsteen uit 1625.

Wandel El-Dorado

Heuvels en dalen, eeuwenoude holle wegen en slingerpaden, kleinwild zoals reeën, hazen en fazanten, loofbossen, glooiende akkers, wilde bloemenpracht, meanderende riviertjes zoals de Geul, de Gulp, de Eyserbeek en de Selzerbeek, boeiende panorama’s en vergezichten op de Eiffel en de Ardennen; ze wachten uitnodigend op de wandelaar in dit deel van het natuurpark Zuid-Limburg.

Meer over Limburg

Bezoek de website Er op uit in Limburg voor informatie over een dagje, avondje of een langer verblijf in Limburg.

Gulpen-Wittem is het kloppend hart van het Zuid-Limburgse heuvellandschap.
Ga naar de site Ontdek Gulpen-Wittem voor meer informatie